SERT SU
Yağmur suları toprak veya kaya yüzeylerinden geçerken , bu yüzeylerde bulunana kalsiyum , magnezyum vb. mineralleri bünyesine katmaktadır. Bu minerallerden oluşan yüksek içeriğe Sert Su denir.
Ülkemizde, denize kıyısı olan bölgeler ve karasal iklimin hakim olduğu bölgelerde suyun sertliği 200 mg/lt üzerinde olup, çok sert su statüsündedir. Ülkemizin %85 inde kireçli su hakimdir.
Sert su , genelde kalsiyum , magnezyum minerallerinin ısı yükseklik ve düşüşleriyle reaksiyona girmesi ile oluşur . Sert su, bizim ve bebeklerimizin ciltlerinde kuruluk ve egzamalara neden olmakta, saçlarımızda matlık oluşturmaktadır. Banyo sonrasın da , bebeğimizin ve kendi tenimizi yumuşatmak için kimyasal bileşikli krem kullanmamıza, sertleşen ve mat bir görünüm kazanan saçlarımızı beslemek için de yine kimyasal bileşimli saç kremleri kullanmamıza sebebiyet vermektedir. Bu durum ile verilen klasik önlemler, sağlık ve para kaybı yaratmaktadır.
Sert su , yaşam alanlarımızda banyolar, mutfaklar, su hatları, çamaşır ve bulaşık makinalarında kireç tabakası oluşturarak , enerji kayıpları ve ekipman ömrülerini kısaltmaktadır. Isıtma sisteminde , kalorifer peteklerinde oluşan 2 mm lik kireç tabakası % 20 enerji kaybı yaratmaktadır. Bir hane için aylık ödenen 300 tl lik doğalgaz faturasında , her ay sokağa atılan 60 tl anlamına gelmektedir. 10 yılda sadece ısıtma sisteminden 7.200 TL para kaybı yaratmaktadır. Temizlik ve kişisel bakım için kullanılan kimyasallarda hesaplandığında, kireç sorununun 1 haneye aylık maliyeti 200 tl yi bulmaktadır. Daha fazla detayı burada bulabilirsiniz. (http://www.scalewatcher.co.uk/hard-water-costs-you-money.html bu link gelecek mert ) Banyo ve mutfak yüzeylerinde oluşan lekeleri temizlemek için daha fazla kimyasal kullanmamıza, çamaşır ve bulaşık makinalarımızda daha fazla deterjan kullanımına sebebiyet vermektedir.
Sert su , evimizde kullanmakta olduğumuz sabun, şampuan gibi kişisel temizlik malzemelerinin köpürmesini engelleyerek, bu kimyasalların fazla kullanımıyla paramızın boşa harcanmasına sebebiyet vermektedir.
Suyun sertliğini önlemek için iki farklı yöntem vardır
SU YUMUŞATICILAR
İyon değiştirici mantığı ile çalışır, sodyum kullanır, kalsiyum ve magnezyum iyonlarını reçinelerde tutar. Bu uygulama sürekli tuz kullanımı , temizleme esnasında fazladan yıkama suyu kullanımı ve yıkama sonrasında da pis su oluşmasına sebebiyet vermektedir. İşletme maliyeti yüksek, kullanım ömrü sınırlı ve sürekli olarak para kaybı yarattığından tercih edilmemektedir.
ELEKTRONİK SU ŞARTLANDIRMA
Suya herhangi bir şey eklemez veya suda herhangi bir değişiklik oluşturmaz. Bununla beraber hiçbir kimyasal veya tuz kullanmamaktadır. Suyun içinde bulunan kalsiyum ve magnezyum iyonlarının elektriksel yüklerini değiştirerek küçük kristaller halinde kalmasını ve kireç oluşturarak hatlara yapışmasını engellemektedir. Kullanılan teknoloji, değişken zaman ve frekans aralıkları kullanarak suyu şartlandırmaktadır. Bu yaratılan doğal işlem, mevcut oluşmuş kireç tortularını da boru hatlarından ve diğer yüzeylerden kaldırmaktadır. İşlemden geçirilmiş ve depolanmış bir suyun , tekrar büyük kristaller oluşturup kireç oluşturması 7 gün sürmektedir. Bu uygulama basit ve etkilidir.
MANYETİK SU ŞARTLANDIRMA
Bu uygulamalar manyetik alanları kullanarak çalışmaktadır. Bu uygulama geçici olarak su moleküllerini değiştirmektedir. Bu uygulamanın yaratmış olduğu etki sürekli aynıdır, suyun alışma özelliği bu etkinin zaman içinde azalmasını sağlamaktadır. Bu sistemler çamaşır makinesi, bulaşık makinesi su girişi gibi belirli noktalara uygulanarak fayda sağlamakta, bütüne ve depolanan suya fayda sağlamamaktadır.